Uzgoj domaćih pilića, uz plasteničku proizvodnju povrća, druga je smernica našeg malog Svašta Bašta "kombinata".

Za razliku od većine uzgajivača, koji "rade" tovne piliće (brojlere) naša ideja je da tržištu ponudimo tradicionalno, ekstenzivno gajeno domaće pile, koje izlazi u ispust (dvorište).

Ovakva živina pruža daleko više, počevši od kvaliteta mesa, preko mogućnosti prodaje domaćih jaja, do formiranja svog matičnog jata...
Gajenje živine na ovaj način, skoro da je izčezlo, iz prostog razloga što su brojleri mnogo ekonomski efikaniji za proizvodnju, a u današnjem svetu gde je sve podredjeno brzini i ceni, "brojlerska piletina" praktično je istisnula tradicionalnu proizvodnju.

No, svest kupaca se polako menja i u zadnje vreme se domaće pile vraća na trpeze.
Tu smo mi videli našu šansu, jer sada imamo mogućnost i uslove da uzgajamo tradicionalne piliće...


Da bi "priča" bila ispravna od početka do kraja, moraju se ispoštovati mnogi propisi i uslovi.
Na internetu se mogu naći tekstovi koji obrazlažu prednosti tradicionalno gajenih pilića.


Osnovna stvar je izbor gde će se jednodnevni pilići "pazariti".
Mi smo izabrali Živinarsku Zadrugu "Živinarstvo" u Novom Sadu, jer nam oni garantuju kvalitet od prvog dana.
Njihova matična jata su proverenog kvaliteta, zdravstveno i preventivno ispravna, kao i pilići koji stižu odatle.

U Živinarskoj Zadruzi nude više vrsta vrsta domaće živine, a mi smo, sagledavši sve aspekte, doneli odluku da kupimo "pipike" -  New Hampshire
To je stara autohtona rasa, sa tradicijim proizvodnje od 100 godina...

https://www.youtube.com/watch?v=-iyu7XBYghM


Što se tiče držanja pilića, prostorije u kojima su pipike, kao i ispust nalaze se u našem dvorištu.

Pošto će se jata ponekad "preklapati", moraju se obezbediti sigurni i zdravi uslovi za boravak svakog jata.
U početku ona moraju biti odvojena, a vremenom se staro i novo jato mogu spojiti u jedno.


Kod domaće živine dobro je što praktično niste uslovljeni vremenom uzgajanja.
Kod brojlera, ako pile posle sedme nedelje ne ode "pod nož", dolazi do ozbiljnog problema, jer ta vrsta živine genetski nije predodredjena da živi dugo.

Kod domaće živine, situacija je drugačija.

Potrebno je više vremena da domaće pile dostigne odredjenu težinu, recimo 2 - 2,5 kilograma, ali pri tome ne pojede mnogo više hrane od brojlera, koji dan - noć (i po 22 sata) stoji pored hranilice i samo "klopa"...

Domaći pilići se kreću, trče, noću spavaju, tako da je uzgoj totalno drugačije koncepcije.
Pri ovavom "odrastanju" ono što mesu daje kvalitet i zdravlje, često nastaje posle 7 - 8 nedelja života, što tovno pile (brojler) ni ne doživi...


Ako se desi da se kokoš ne proda ili ako ne želite da je prodate, posle 6 meseci ona pronese, tj. počne da nosi jaja.
Opet, ne moram naglašavati razliku u kvalitetu jaja domaćih pilića i onih nosilja u kavezima...
Samo kad vidite razliku u boji žumanceta ova dva jajeta, ne morate ništa da znate o "hemijskim sastavima" da bi vam sve bilo jasno...


Eto u kratkim crtama mali tekst o domaćoj živini.

Update će biti i u priči oko procesa uzgoja naših pilića kao i u prikazivanju kako ih gajimo...

U našoj rubrici Dnevnik ima dosta slika i teksta o ovoj temi...




Od mog prijatelja Nemanje Kovačića dobio sam e-mail.
Ko ne zna, Nemanja je vlasnik jedne od najlepših poslastičarnica u Novom Sadu - "Vremeplov" ( http://www.vremeplov.net/ )

Kao ugostitelj i kao čovek koji vodi računa o zdravoj i pravilnoj ishrani, videvši naš sajt, poslao mi je e-mail iz koga vam prenosim delove, interesantne za ovu temu:

Dragi Miroslave,

Pre mesec dana sretnem Zorana Živkova, pitam ga za tebe i on mi kaže da ste se odselili i sve to sto sada cini vas....
Naravno da mi i adresu sajta i ja sve skapiram jos tada...
Htedoh da ti se javim i znas kako to ide, danas cu, sutra cu i eto dođe to danas. U nedelju smo bili u Senti kod nasih prijatelja ceo dan i na Tisi se vozali brodom, naravno...
Sada otvorih ponovo sajt i kapiram ozbiljne promene u odnosu na pre mesec dana. Vidim radite punom parom i napredijete. Hvala Bogu!

Moja Jaca i ja smo ti skroz i veoma duboko u zdravoj hrani već dugi niz godina, pa nas je obradovala cinjenica da ste krenuli tim putem.

Mislim da ti može biti interesantan jedan moj eksperiment: Naime kuvali smo jednom u istim uslovima pileći batak iz tova i od pileta koje je trčalo po salašu.
Ja sam fotkao posle kosti od jednoga i od drugoa i uporedio ih.
Razlika je bila neverovatna. u boji, providnosti, tetivama i raskuvanosti...
Ukoliko te zainteresuje mogu ti poslati da vidis kako to izgleda.
Svim prijateljima sam prosledio plakat na engleskom i srpskom jeziku, sa sve slikama. Od tada biraju piletinu.

Moze ti biti interesantno ukoliko su tvoji pilići takvi, da ih reklamiras na taj način.
To je moje nepristrasno istraživanje.


Pozdrav i svako dobro od Nemanje Kovačić



Ne moram reći da mi je bilo neverovatno interesantno da vidim slike.
Danas je stigao novi mail a u attachment-u plakat.

Procenite sami...

Plakat je odradio Oto Ekres.


Ovim putem se još jednom zahvaljujem Nemanji na ljubaznosti da svoj "eksperiment" podeli sa svima nama...

Uzdravlje...